Is dit dan de oplossing tegen rattenoverlast? In Zuidplas werkt het
Mark Colin, ongediertebestrijder van beroep, twijfelt er niet aan. Bruine ratten verjaag je met geurpalen. Voor de gemeente Zuidplas is hij aan de slag gegaan om de lastposten het leven zuur te maken. ,,Maar op natuurlijke wijze, zonder gif.”
Peter Schilthuizen 12-12-20, 08:01
Tupoleum, heet het goedje dat er voor moet gaan zorgen dat de overlast van ratten in de gemeente Zuidplas afneemt. Met geurpalen die deze stof bevatten wil de gemeente het rattenprobleem te lijf gaan.
Dordtenaar Mark Colin neemt ons mee naar een plek waar zo’n geurpaal is geplaatst in de Molukse wijk in Moordrecht. Hij wijst op een woning naast een vijver en bij een speelplek voor kinderen. ,,Dit huis was heel lang onbewoond. Het was vervuild en we troffen er in de kruipruimten ratten aan. Ze leefden van etensresten.”
Paratyfus
Het paaltje, even verderop aan de waterkant, is amper 30 centimeter maar scheidt een geur af die een rat niet kan verdragen. Het rattenprobleem in en rond de woning is inmiddels opgelost. Ratten kunnen dragers zijn van virussen en bacteriën en vormen een risico voor de volksgezondheid van mensen en huisdieren. Ze kunnen bijvoorbeeld de ziekte van Weil en paratyfus overbrengen.
Na twee jaar begon het nieuwtje zich te verspreiden en mochten we het op allerlei plaatsen toepassen
Patrick Steijger, Tupoleum.com
De aanpak met rattenpalen is niet nieuw. ,,We zijn er in 2015 mee begonnen”, zegt Patrick Steijger van Tupoleum.com, het bedrijfje dat de geurpalen heeft ontwikkeld. ,,Na twee jaar begon het nieuwtje zich te verspreiden en mochten we het op allerlei plaatsen toepassen. Mijn klanten zijn industrieterreinen, hamburgerketens, een vleesbedrijf, gemeenten, noem maar op”, licht Colin toe. ,,Ze vertellen het aan elkaar door. Want het werkt, dat horen we overal terug.”
Probleemlocaties
De gemeente Zuidplas is nu op zo’n vijftien probleemlocaties in Moordrecht, Zevenhuizen, Moerkapelle en Nieuwerkerk begonnen met het plaatsen van geurpalen. ,,We begonnen in de Bomenwijk in Nieuwerkerk aan den IJssel bij de afvalcontainers, na klachten van bewoners over rondlopende ratten. In Moordrecht hebben we er acht geplaatst. Slechts enkelen zijn gesneuveld door vandalisme”, zegt Colin, die regelmatig terugkeert voor controles. ,,Wij houden contact met bewoners over de resultaten.
De gevulde geurpalen, die per stuk 70 euro kosten, hebben een bereik van zo’n 15 meter. De ratten gaan niet dood aan het goedje in de paaltjes. Het probleem wordt dus eigenlijk verplaatst. ,,Op een natuurlijke manier. We houden de ratten weg bij hun dagelijkse voedingsbronnen. Daardoor trekken ze weg naar buiten de bewoonde gebieden en worden daar vaak prooi van andere dieren, zoals roofvogels.”
Bemoedigend
,,Gebruik van chemische middelen is tegenwoordig verboden en dit soort bestrijding past ook beter bij ons”, zegt wethouder Jan Willem Schuurman over het initiatief. Hij werd al twee jaar geleden in de Molukse wijk tijdens een etentje met bewoners op het rattenprobleem gewezen. Het middel tupoleum bestaat uit etherische oliën die een langdurige geur afstoten die de ratten afschrikt.
Het helpt mee als je geen etensresten op straat gooit, geen vuilniszakken open laat staan in de tuin en niet te vroeg je zakken met plastic afval buiten hangt
Wethouder Jan Willem Schuurman
,,Behalve van deze geurpalen is het natuurlijk ook afhankelijk van het gedrag van onze inwoners of de rattenpopulatie kan groeien of niet. Het helpt mee als je geen etensresten op straat gooit, geen vuilniszakken open laat staan in de tuin en niet te vroeg je zakken met plastic afval buiten hangt.”
Tupoleum is voor zowel mensen als (huis)dieren niet giftig, onschadelijk voor de gezondheid en niet gevaarlijk voor bodem en grondwater. Ook is het middel 100 procent biologisch afbreekbaar. ,,De resultaten tot nu toe zijn bemoedigend”, constateert de wethouder. ,,We gaan hier daarom voorlopig mee door. Het is de status van proef al ontgroeid.”
Reactie schrijven